niedziela, 22 grudnia 2019

Wigilia - tradycyjne święta

Święty Mikołaj, Kakao, Christmas Cookie



Tradycyjne święta - poznajcie porady 

Święta to czas, gdzie spędzamy czas z bliskimi, rozdajemy prezenty i składamy szczere życzenia. Aby te święta wyglądały tak jak pragniemy i miały swoją moc trzeba dużo się przy tym napracować.
Jak nakazuje tradycja 12 Potraw na stole wigilijnym to podstawa. Co znajdzie się na stole wigilijnym zależy od nas i od regionu, z którego pochodzimy.
Typowe 12 potraw to:
• barszcz z uszkami
• pierogi z kapustą i grzybami
• karp
• ryba po grecku
• krokiety z kapustą i grzybami
• kompot z suszu
• Makowiec
• Piernik
• Kutia
• Śledź ( na różne sposoby)
• sałatka jarzynowa
• zupa grzybowa/ sos grzybowy
To są chyba najbardziej znane nam wszystkim postawy na Wigilię. Jednak są osoby, które też przygotowują inne postawy tj.
• Kapusta z grochem
• Kluski z makiem, cukrem i miodem
• Fasola z suszonymi śliwkami
Oczywiście nie wszystkie z wymienionych dań muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Do potraw wiele rodzin przywiązuje własne tradycje, które praktykuje w czasie świąt.
Zwyczaje bożonarodzeniowe
~ sianko pod obrusem symbolizuje to narodzenie Jezusa w ubóstwie
~ wspólna modlitwa, u niektórych kolację wigilijną rozpoczyna się wspólną modlitwą
~ dzielenie się opłatkiem, ma to na celu zbliżać i łączyć ludzi, podczas przełamania się opłatkiem składamy
szczere życzenia
~choinka w tradycji zarówno w Polsce, jak i w innych państwach choinka to ,, drzewo życia’’. Przyozdabianie choinki sprawia wszystkim dużo radości.
~ wspólne kolędowanie uczestnicy wieczerzy śpiewają wspólnie kolędy, spędzając przy tym miły czas z bliskimi.

Jak dawniej obchodzono Wigilię ? 

Głównym punktem świąt była wigilia. W niektórych miejscowościach wieczorami chłopcy zapalali słomę na obrzeżach wsi. To znak, że czas rozpocząć święta. Po wieczerzy zaczęło się świętowanie. Nie wolno było w ten dzień używać ostrych narzędzi, ponieważ uważano to za grzech. W drugi dzień świąt panna musiała świtem wyrzucić na podwórze sianko, które znajdowało się pod obrusem na stole wigilijnym. Gdy tego nie zrobiła, cała wieś wiedziała że jest śpioch i nie nadaje się na żonę. Dawniej i dziś zachodzi pewien świąteczny paradoks: ludzie życzą sobie spokojnych świąt a przecież święta mają być niespokojne! Ma być radość, zamieszanie, gwar i muzyka.
W tamtejszych czasach ubierano choinkę w wigilię. Na początku kolacji był barszcz. Po wieczerzy na stole pojawiały się ciasta tj. piernik czy makowiec. Dawniej liczba wigilijnych dań różniła się się w zależności od regionu, stanu czy pochodzenia. Pięć lub siedem dań podawano u włościan, dziewięć u szlachty a jedenaście lub trzynaście u arystokracji. Zwyczaj przyrządzania 12 potraw wigilijnych ukształtował się na przełomie XIX i XX wieku. ,, Dwunastka” symbolizowała 12 miesięcy w roku, bogactwo czy 12 Apostołów.


Ciasteczka Świąteczne, Boże Narodzenie

 Sandra P. i Klaudia M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz