poniedziałek, 13 listopada 2017

Zdrowy tryb życia

Dieta jako sposób na jesienne przeziębienia oraz dobry humor
Burak Ćwikłowy, Żywności, Dieta, Warzyw


      Jesienią powinniśmy korzystać z dobrodziejstw, które niesie ze sobą łatwa dostępność różnego rodzaju warzyw i owoców. Jesień to okres podczas, którego nasz organizm przygotowuje się na zimę. Został on zaprogramowany zgodnie z biologicznym rytmem. Jeżeli, chcemy zadbać o zdrowe odżywianie warto przede wszystkim zatroszczyć się o wewnętrzną równowagę i harmonię. Odpowiednia dieta pozwoli nam czuć się lekko. Surowe owoce i warzywa dostarczają najwięcej witamin i składników odżywczych. Zwłaszcza, że nie są one w żaden sposób przetwarzane. Dzięki temu nie tracą naturalnych wartości. Doceńmy to szczególnie, gdy przygotowujemy się na okres zimy. Biorąc pod uwagę klimat, w którym żyjemy przez dłuższy czas nie możemy korzystać ze świeżych owoców i warzyw, które znajdują się w sadzie bądź przydomowym ogródku. Jesień do idealna pora na spożywanie łatwo dostępnych warzyw i owoców.

Oto kilka powodów dla których ważna jest dieta w okresie jesiennym:
  • nasz organizm jest bardziej narażony na infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • utrwalamy zdrowe nawyki żywieniowe,
  • mamy dostęp do bogatej oferty owoców i warzyw oferowanych w korzystnych
  • cenach, dajemy odpowiednią ochronę dla naszego organizmu,
  • przygotowujemy ciało na zimę,
  • poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci,
  • zapobiegamy chorobom układu krążeniowego i odpornościowego.

Jakie produkty powinna zawierać jesienna dieta?
Dieta jesienna powinna składać się z produktów będących głębią witamin i minerałów. Przede wszystkim musi mieć właściwości rozgrzewające i wzmacniające odporność. Dlatego w tym okresie na stole dominują kolorowe i ciepłe zupy. Dodatkowo gotowane warzywa zastępują surówki.

Produkty, które powinny znaleźć się w jesiennym menu:
  • orzechy
  • zupy
  • produkty bogate w witaminę B
  • owoce i warzywa w różnej postaci
  • ryby

    Owoce dla wzmocnienia odporności.
    Zawierają witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Np. cytrusy (pomarańcze i grejfuty)

    Warzywa oczyszczające organizm.
    W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie, będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Inne warzywa jesienne to np. kapusta, kalafior, seler, fasola szparagowa, pomidor.

    Patrycja Kamińska III a i Agata Pawłowska II h


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz