Dieta jako sposób na jesienne przeziębienia oraz dobry humor
Oto kilka powodów dla których ważna jest dieta w okresie jesiennym:
- nasz organizm jest bardziej narażony na infekcje wirusowe i bakteryjne,
- utrwalamy zdrowe nawyki żywieniowe,
- mamy dostęp do bogatej oferty owoców i warzyw oferowanych w korzystnych
- cenach, dajemy odpowiednią ochronę dla naszego organizmu,
- przygotowujemy ciało na zimę,
- poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci,
- zapobiegamy chorobom układu krążeniowego i odpornościowego.
Dieta jesienna powinna składać się z produktów będących głębią witamin i minerałów. Przede wszystkim musi mieć właściwości rozgrzewające i wzmacniające odporność. Dlatego w tym okresie na stole dominują kolorowe i ciepłe zupy. Dodatkowo gotowane warzywa zastępują surówki.
Produkty, które powinny znaleźć się w jesiennym menu:
- orzechy
- zupy
- produkty bogate w witaminę B
- owoce i warzywa w różnej postaci
- ryby
Owoce dla wzmocnienia odporności.
Zawierają witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Np. cytrusy (pomarańcze i grejfuty)
Warzywa oczyszczające organizm.
W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie, będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Inne warzywa jesienne to np. kapusta, kalafior, seler, fasola szparagowa, pomidor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz